Towards a Shining Light

Internationaal compositie project
50 premières in 1 concert!

Op 2 en 3 december 2023 vond een uniek evenement plaats in de Kunstkerk in Dordrecht. Vijftig componisten uit alle werelddelen werden in het voorjaar van 2023 uitgenodigd om een zelfportret van √©√©n minuut te schrijven, voor de bezetting klarinet, altviool en piano.
De muzikale stijlen, van de composities die werden ingestuurd, lopen uiteen van traditioneel/modern klassiek tot jazz, fusion en experimentele muziek. De vijftig zelfportretten werden gepresenteerd als doorlopende collage in een live concert. Elke minuut kreeg men een ander beeld te zien dat de componist bij zijn of haar compositie had gekozen.
De voorstellingen vonden plaats in de Verenigde Staten, Australi√ę, en in Dordrecht. Ze werden gefilmd en zijn wereldwijd online toegankelijk. 

Paul Kopetz, componist en initiatiefnemer van Towards A Shining Light ‚Äô50 for 50‚Ä≤, kreeg het idee voor dit project tijdens een bezoek in 2022 aan het Museum of Humanity in Zaandam.Kijkend naar de verzamelde portretten van mensen van uiteenlopende etnische achtergronden en culturen bedacht hij dat het fascinerend zou zijn om hetzelfde te doen met muziek; om te ontdekken hoe het scheppen van muziek de mensheid reflecteert in onze moderne wereld. 

Weerspiegelt muziek overeenkomst of diversiteit?

Het Pelgrim Trio was √©√©n van de drie trio‚Äôs die de uitdaging hadden aangenomen.
Er werd intensief gerepeteerd en overlegd met de componisten, alles om recht te doen aan iedere minuut. 

Vijftig componisten verbonden in vijftig minuten muziek…

Live-registratie van het concert door het Pelgrim Trio op 3 December 2023.